Skip to main content

Kapsamli Geocaching yazisi - Yeni baslayanlar icin Geocaching :) 🌍


Blogdaki Geocaching yazilarini okuyan bir cok kisi cok keyifli gorundugunu fakat nasil bir sey oldugunu kafalarinda tam olarak canlandiramadiklarini soyleyince aklima gelen bir cok seyi kapsayan bir yazi yazmak istedim. 

Altta linkini verdigim ilk Geocaching yazimda kendimce kisaca ne oldugunu anlatmisim ama simdi o yaziyi okuyunca bilmeyen biri icin bir cok seyin havada kaldigini goruyorum:


Bol fotografli oldukca uzun bir yazi olacak ama hic bir fikri olmayanlarin bile yazinin sonunda sanki kendileri de tecrube etmisler gibi konuya hakim olacaklarini dusunuyorum. Hazirsak baslayalim o zaman :)

GEOCACHING NASIL OYNANIR?

Oncelikle Geocaching'in sitesine girip bir hesap olusturuyorsunuz:


Site ingilizce oldugu icin kolaylik olmasi acisindan terimlerin bazilarini sitede oldugu sekilde kullanacagim. (Ornegin aranacak konteynirlar icin kullanilan 'cache' kelimesi gibi) 

Hesabi olusturduysaniz ilk aviniza cikmak icin hazirsiniz. Sitede karsiniza cikan arama kismindan isterseniz bulundugunuz lokasyonu, isterseniz herhangi bir sehir ya da ulke adini girerek o bolgedeki cacheleri listeliyorsunuz. Listenin sag ust kisminda bu cacheleri haritada gorebileceginiz bir link var. 


Bu linke tiklarsaniz cok daha rahat bir sekilde cevredeki cacheleri gorebilirsiniz. 

Farkli turde cache tipleri var ama ilk kez yapacaksaniz 'geleneksel cacheleri' yapmanizi tavsiye ederim. Cache tiplerinin aciklandigi asagidaki linkteki ilk cache tipinden bahsediyorum. (Traditional Geocache)


Diyelim ki haritadan bulundugunuz noktaya en yakin olan bir geleneksel cacheyi sectiniz ve ustune tikladiniz. Acilan sayfada cache ile ilgili butun bilgiler mevcut. 

Bu sayfadaki "nitelikler" kismina da bir bakin mutlaka. Aciklamalari su linkte:


Cacheyi bulma zorluk derecesi, cacheyi ulasmak icin kullanacaginiz arazinin zorlugu, cachenin boyu gibi derecelendirmelerin hemen altinda koordinat bilgisi verilir. Bu koordinatlar bu oyunun olmazsa olmazi, isterseniz koordinatlari bir yere not edin, isterseniz de altindaki metin kismi ile birlikte sayfanin ciktisini alin, orasi size kalmis. Cunku bazen metin kisminda isinize cok yarayacak, yol gosterecek bilgiler olabiliyor. Geocaching'in telefon uygulamasi da var ama uygulama bize pek kullanici dostu gelmedigi icin biz koordinatlari ve gerekli bilgileri kendimize mail atiyoruz. :)

Hesap olusturdunuz, haritadan bir cache sectiniz, koordinatlari aldiniz, simdi disari cikma zamani. 

Bu koordinatlara GPS cihazlariyla ulasabileceginiz gibi telefonunuzdan Google Maps ya da benzeri bir uygulama ile de ulasabilirsiniz. GPS cihazi kullanmanin avantaji arayacaginiz bolgenin sinirlarini daha kucuk tutmasi ve telefonun cekmedigi bir yerde de kullanilabiliyor olmasi. Ama bir cok cache icin Google Maps yeterli olacaktir. 

Bazen ayna, buyutec, cimbiz gibi seyler isinizi kolaylastirabiliyor ama bu zaten belirtiliyor cachenin aciklama metninde.



Koordinatlarin sizi goturdugu yere geldiniz. Cache oralarda bir yerde ama tabi ki koordinatlar sizi nokta atisi cachenin oldugu yere milimetrik goturmuyor. Bu noktada etrafi aramaya basliyorsunuz. 



Iste oyunun asıl basladigi yere geldik, arayacagiz ama ne arayacagiz, bir seyin aradigimiz "cache" oldugunu nasil anlayacagiz? 

CACHELER NASIL BULUNUR? 

Aradiginiz sey buyuk ihtimalle plastik ya da metal bir kap olacak, eski bir film kutusu buyuklugunde de olabilir, daha buyuk bir saklama kabi boyutunda da, ya da cok daha buyuk veya kucuk de olabilir. Hatta ormanda bir kulube cachenin kendisi olabilir. Internette biraz arastirirsaniz cok cok ilginc cachelere denk geleceksiniz. 


Cacheler cok farkli sekilde gizlenmis oluyor ama merak etmeyin cacheyi gordugunuzde onun aradiginiz sey olup olmadigindan suphe etmiyorsunuz, kesinlikle emin oluyorsunuz. Cacheye ulasmak icin etrafi biraz karistirmak gerekebiliyor ama hic bir zaman size ya da cevreye zarar verecek sekilde saklanmiyor. O yuzden metin kismini mutlaka okuyun, o yazilarda "cacheye ulasmak icin hic bir seyi kirmaniz ya da hic bir vidayi, civiyi sokmeniz gerekmiyor" yaziyorsa buna uymak gerek. Zorluk derecesi cok yuksek olan daga tirmanmali, yuzmeli cachelerde bununla ilgili uyarilar belirtiliyor. 

Konuyu fazla dagitmadan daha normal cachelerden bahsedecek olursak, bir cok seyde oldugu gibi bu oyunda da pratik yaptikca, tecrube kazandikca amaciniza daha kolay ulasiyorsunuz. 

Ilk defa yapacaklara fikir vermesi acisindan kendi yaptigimiz Geocaching'lerden cachelerin ne sekillerde bulunabilecegine dair ornekler gostermek istiyorum. Bu yaziyi okuyan birinin 3 milyondan fazla cache arasindan tam da bunlari arama ihtimalinin dusuk oldugunu varsayarak spoiler riskini goze alarak fotograflarla ornek verecegim. (Yeri gelmisken Geocaching sitesine yorum ya da fotograf eklediginizde baskalari icin oyunun zevkini kacirmamak adina spoiler niteligi tasiyan seyler yazmamak ya da o tarz fotograflar eklememek gerekiyor. ;)

Cacheler her gun onunden gectiginiz bir heykelin kenarinda olabilir.


Soluklanmak ya da kitap okumak icin oturdugunuz bir bankin altinda..




Bir agacin kenarinda..





Ya da bir ormanda agac kutugunun icine gizlenmis ..










Ya da bir dere kenarinda..




Su gideri gibi gorunen bir borunun icinde..



Kucuk bir kasabada bir telefon kulubesinde telefon rehberinin yaninda.



Bir trafik isaretinin ya da yol aynasinin arkasinda





Bir koprunun altinda



Temali bir cache olabilir aradiginiz..



Ya da cachenin aciklama metninde yaninizda bir sise su goturun yaziyorsa o suyu kullanmaniz gereken bir cache olabilir..





Sehrin merkezindeki bir magazanin emanet kasalarinin oldugu kisminda..



Bir kus yuvasinda:



Calilarin altindaki gizli bolmede..




Cacheyi buldugunuz sekilde birakmali ki sizden sonrakiler de ayni keyfi yasasin :)


Dag basinda..


Kayaliklarin altinda..




Ya da peluslarin icine gizlenmis olabilirler:)



Yukarida orneklerini verdiklerim geleneksel cachelerdi. Yani verilen tek bir koordinata gidip cacheyi bulabileceginiz turde olanlar. Bizim yaptigimiz diger bir geocache turu ise verilen koordinata gidip, bir sonraki koordinat icin ipucu bulacaginiz ve butun asamalari tamamladiginizda buldugunuz yeni koordinatla son cacheye ulasacaginiz coklu cacheler. 

MULTI-CACHE NASIL OYNANIR?

Geleneksel cachelerden farkli olarak coklu cachelerde on hazirlik yapmaniz ya da yaniniza aciklama kisminda belirtilen fotograflarin, yazilarin ciktisini almaniz gerekebiliyor. Her bir cache birbirinden cok farkli oldugu icin ayrintili aciklama yapmak kolay degil. Tek yapmaniz gereken aciklamayi cok iyi okuyup, gereken hazirliklari yapmak. Verilen ilk koordinata gittikten sonra da bulmaca cozme yeteneginizi ve yaraticiliginizi kullanarak ipuclarini dogru degerlendirip, sonuca ulasmak. 













Aradiginiz cache'yi buldunuz, peki simdi ne yapacaksiniz?

GEOCACHE LOGLARI NASIL YAPILIR?

Buldugunuz cache'nin icinde kabin boyutuna gore kucuk bir kagit rulosu, minik bir not defteri ya da buyuk bir defter olabilir. Bunun icine kullanici adinizi ve o gunun tarihini yaziyorsunuz. Kendilerine ozel geocaching damgasi yaptiranlar da var bu defterlere basmak icin. Bazi kaplarda kalem oluyor, kucuk kaplarda olmayabiliyor. O nedenle yaninizda kalem bulundurmakta fayda var.



Daha buyuk cachelerde kayit defterinin yaninda ufak tefek oyuncak, anahtarlik vs tarzi seyler oluyor, icinden bir sey alabilir, yerine benzer degerde baska bir sey birakabiliyorsunuz. Aldiginiz seyi baska bir cachenin icine de birakabilirsiniz daha sonra, ya da yaninizda ufak tefek esyalar tasiyabilirsiniz degis tokus yapmak isterseniz. 




Cachelerin icinden baska ozel surprizler de cikabilir, onlari buldukca Geocaching sayfasindan o surprizin bilgisine ulasip kendiniz kesfedersiniz ;)

Cache'nin icindeki deftere kayit yaptiktan sonra Geocaching hesabinizla online olarak da kayit yapmalisiniz. Bunun icinde yaptiginiz cachenin sayfasinda sag ust taraftaki 'Log Geocache' kismina tiklamaniz ve dilerseniz not ve fotograf da ekleyerek kaydetmeniz yeterli.

TÜRKİYE'DE GEOCACHING

Oncelikle uzulerek soyluyorum ki Turkiye'de aktif Geocache sayisi Istanbul'daki az sayili cacheler disinda yok denecek kadar az. Bunun nedenleri ayri bir yazida anlatilacak kadar uzun ne yazik ki. 

Yine de Turkiye'de yapmak istesem olur mu ki acaba diye soran olursa, Turkiye'de Geocaching'e cok hakim olmadigim icin su iki linki verebilirim:



Turkiye'de Geocaching imkani pek olmamasina ragmen bunlari neden anlattim. Yurtdisinda yasayan ve merak eden arkadaslarimin kafalarindaki sorulara biraz olsun aciklik getirmek istememin yani sira Turkiye'de yasayanlar icin de yurt disi seyahatlerinde Geocaching yapmak isteyip nereden baslayacagini bilemeyenleri motive etmek icin:) 

Cunku Geocaching sadece dogada, ormanda, dagda degil en populer sehirlerde, en turistik mekanlarda, en kalabalik meydanlarda da oluyor. Kimbilir simdiye kadar kac cacheyi farketmeden gecmissinizdir gezdiginiz sehirlerde. Bireysel ya da ailenizle ya da arkadaslarinizla da geziyor olsaniz, yapabileceginiz bu etkinlikle gezinize yeni bir tat katabilir, eglenceyi katlayabilirsiniz. (Reklam slogani gibi oldu boyle ama deneyin pisman olmazsiniz bence:)

NEDEN GEOCACHING YAPIYORUZ?

Geocaching yapmak cok keyifli olmasinin yaninda size bir cok sey katiyor. 

Daha once adini bile duymadiginiz yeni yerler kesfediyorsunuz, zaten bildiginiz yerlerle ilgili yeni bilgiler ogreniyorsunuz ya da cache ararken farkettiginiz yepyeni seylerle her gun gordugunuz bir yere bile farkli bir gozle bakabiliyorsunuz.




Inanilmaz guzel manzaralara sahit oluyorsunuz. 










Dogada olmanin tadini cikarirken bir yandan da uzun yuruyuslerle yoruldugunuzu bile farketmeden spor yapmis oluyorsunuz. 






Geocaching yazilari bir arada dursun burada guncelleyeyim istiyorum, yeni geocachelerle ya da yeni bilgilerle. Sormak istediginiz bir sey olursa, seve seve cevaplamaya calisirim :)


Isvicre Alpleri'nde:


Geocrime: Sucluyu yakalayabilecek miyiz acaba? 


Tongeren'i yeniden kesfetmek:


Yil sonu cacheleri:


Belcika'dan tasinmadan onceki son Geocacheler:


Hollanda'ya tasindiktan sonraki ilk Geocacheler :


Bol kar manzarali Avusturya daglarinda:


Maastricht'te Geocaching ve daha fazlasi:


Bol yesil bol doga:





Biraz da sonbahar renklerinde: 




Surprizli Geleneksel Geocaching gunu:





Comments

  1. Bak biz de hâlâ dördümüz toplanıp yanımızdaki koruya gidemedik. Eğer oradakileri bulursak haber vereceğim :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha :) Bekliyorum haberlerinizi, umarim hala duruyorlardir ve bulursunuz. Gerci en kotu koruda bir yuruyus yapmis olursunuz o da kotu degil zaten, miss :D

      Delete
  2. Ne kadar güzel, detaylı açıklamışsın ve ne kadar çok cache bulmuşsunuz! Takdir ettim:) Biz daha çok başındayız. Kai Felix okulundan dolayı pek ilgilenemedi, malum her şey yeni onun için bu yıl.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biz de cok basindayiz aslinda ama tek yazida bol fotograf olunca cok gibi gozukuyor sanki :)

      O kadar cok kisi sordu ki "Yani tam olarak nasil oluyor?" diye aklimdakileri yazayim istedim. Bir kere denemeden tam anlasilamayabiliyor nasil bir sey oldugu. Belki biraz yardimci olur bu yazi merak edenlere.

      Biraz daha tecrube kazandiktan sonra belki biz de sizin gibi kendimiz saklariz. Onun takibini yapmak da keyifli gorunuyor. Hatta orijinal bir fikir aklimiza gelirse bulmacali hazirlamak da cok guzel olur. Simdilik bir fikir yok ama :D

      Kai Felix icin her sey yeni olsa da, blogdan izlenimlerime dayanarak yetisme tarzindan dolayi cok kolay adapte olacagini dusunuyorum yeni okul ortamina :)

      Delete
  3. Merhaba, Değerli Blog Arkadaşım; İnsana Davet sitesinde "Blog Keşif Etkinliği ve Önemli Duyuru" başlıklı yazımızda size de yer verdik. Hemde önemli bir duyuru içeriyor... Bakmak isterseniz beklerim...Selam ve Dua ile...

    ReplyDelete
  4. Çok güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık.

    ReplyDelete
  5. blogunuzu yeni keşfettim ve sizi izlemeye aldım. Sizi de bloguma bekliyorum :))) iyi günleriniz olsunn :)))

    ReplyDelete

Post a Comment