Skip to main content

İzlanda - 7. gün (Golden Circle Rotasi)


Bugun Izlanda'nin belki de gezmesi en cok tercih edilen rotasi olan Golden Circle turunu yapiyoruz. Artik yavas yavas tatilimize basladigimiz noktaya donuyoruz. Sadece bir hafta oldu ama bir senelik yer gezip gormus gibiyiz. Bugunun programi da oldukca yogun. Neyseki kalacagimiz yerin anahtar kasasi sifreleri bir kac gun onceden maile geldigi icin, istedigimiz saatte gidebilecegiz.
Biz Golden Circle turuna Thingvellir National Park'tan basliyoruz. Geldiginiz yone bagli olarak rotayi tersten de yapabilirsiniz.





Burasi kocaman bir milli park,bir suru yuruyus rotasi var. Dilediginiz kadar dolasabilirsiniz burda.


Avrupa ile Kuzey Amerika kitalarini ayiran yarik da burada. 













Milli parki gezdikten sonra en cok merak ettigim yerlerden biri olan, "gayzer" kelimesine ismini veren ama artik aktif olarak su fiskirtmayan Geysir ile 5-10 dakikada bir 20-30 metre su puskurten Strokkur'a geliyoruz.








Hem fotograf ve video cekmek icin, hem de hic bir sey yapmadan gorebilmek icin Strokkur'un puskurtmesini kac kere izledik bilmiyorum. Sudaki hareketlilik, kabarip kabarip sonmesi, sonra puskurtmenin ilk saniyelerindeki bombenin rengi ve metrelerce yukari fiskiran su kesinlikle gorulmeye deger. Adadaki bir cok sey gibi acaba kac kere daha gorebilirim boyle bir seyi hayatimda anlarindan biri daha.






Strokkur'u yeteri kadar izledikten sonra adadaki ikinci favori selalemiz altin selale Gullfoss'a geliyoruz. En az Godafoss kadar guzel, burayi da cok seviyoruz.










Artik golden Circle'in yavas yavas sonlarina gelirken Faxi'ye ugruyoruz. Bir kac yer haric her yere ucretsiz parkedebiliyorken, cok da ozelligi olmayan bu selale icin otopark ucreti odemek gerekliligine cok anlam veremiyoruz. O yuzden mi bilmem, burada pek kimse yok. Biz de bunu degerlendirip selaleye karsi yemegimizi yiyoruz. Zira saat aksam yemegi icin oldukca gec, konaklayacagimiz yere varmamiza da henuz var.




Yol ustu duragimiz en eski yerlesimlerden biri olan Skalholt



Golden Circle'in son duragi ise Kerid krater golu. Normalde giris ucreti olan tek yerin burasi oldugunu okumustum. Gercekten girisinde kucuk bir kabin var ve bilet almaniz gerekiyor. Ama sanirim gec gittigimiz icin kabindeki gorevli, gecebilirsiniz isareti yapti. Zaten cikarken kabinde kimse kalmamisti. Bu golun yanina inebilir ya da yukaridan cevresini dolasabilirsiniz. Her acidan farkli bir rengi var suyun, o yuzden dolasmanizi tavsiye ederim.







Comments

  1. İzlanda gezi yazılarınızın hepsine ayrı ayrı bayıldım özellikle gifli hareketli fotoğraflar daha da şahaneydi🥳 bilmediğim bir sürü şey öğrenmiş oldum😊 çok şekersiniz 🎈sevgiler
    galilei

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihihihi tesekkurler ☺️

      Daha ne videolar, fotograflar var bir bilsen, iclerinden azicigini secince bile 10 yazi cikti, gifliler de bu kadarcik oldu bu defa, abartmamis halim bu yani 😂😂

      Sevgiler 🤗😘

      Delete
  2. Gayzer beni benden aldı. Rengi nasıl güzel. Zaten içinde su olan her şeyi çok severim. Fotoğraflar harika.

    ReplyDelete
    Replies
    1. İzlanda'daki sularin rengi beni de benden aldi. Selaleler, nehirler, goller, gayzerler, suyla alakali ne varsa acayip bir guzellikteydi hep renkleri.

      Dettifos'u nispeten daha az sevmemin nedeni de buydu zaten, biraz camurlu normal su rengindeydi suyu 😂😂

      Delete
  3. Ah İzlanda! Tekrar tekrar gitmek istediğim yer! Tadı damağında kalıyor insanın, en çok etkileyen müthiş doğası elbette, fotoğrafların yeniden gitme isteğimi uyandırdı:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daha yeni donduk sayilir ama "belki tekrar gideriz yine, o zaman soyle yapariz, boyle yapariz, orayi gezeriz' diye hayaller kurmaya basladik bile :)

      Delete

Post a Comment