Skip to main content

Geocaching - Dodecaëder ile Tongeren sehir turu :)

Uzun zamandir havalar isinsa da merak eden arkadaslarimizla birlikte geocaching yapsak diyorduk. Ama bir turlu isinmak bilmedi. 
Daha once hep geleneksel turde cache aramistik, daha cok doga icindeydi. Su anda havalar ormanda, kirda, bayirda gezmeye pek musait olmadigindan yapmayi planladigimiz Tongeren gezisini bu ise cok uygun bir cache ile birlestirdik. 

Daha onceki geocaching aktivitelerimiz ve Geocaching'e dair bir cok sey:
Bu defaki cachemiz coklu cache idi. Baslangicta cesaret edememistik yapabilir miyiz boyle bir seyi diye. Geleneksel cachelere gore biraz daha zorlayici ve yeni basladigimiz icin pek uygun degildi ama kendimizi artik hazir hissettik bu bulmacali hazine avi icin :)
Bu cache icin bazi fotograflar, o fotograflara ait sorular ve bazi GPS koordinatlari verilmis. GPS koordinatlarini hangi sirayla takip edecegimizi bulmak icin verilen sablondan 12 yuzlu bir zar olusturduk once.



Koordinatlari bilmek de yetmiyor. Once gittigimiz koordinatin hangi fotografla alakali oldugunu bulmak. Uygun fotografi bulduktan sonra onunla ilgili sorulan bilmeceyi cevaplamak gerekiyor. Butun sorulari cevapladiktan sonra da asil koordinatlari bulmak icin de buldugumuz cevaplari kullanarak verilen formule gore bir hesaplama yapmak gerekiyor.



Cache ile ilgili verilen tek ipucu, cevaplarin toplaminin 5006 oldugu idi. Oglen bir gibi evden ciktik ve eve dondugumuzde saat sekize geliyordu.

Bu sure icinde Tongeren'de daha once gormedigimiz yerleri gorduk, gorup de dikkatimizi cekmeyen ayrintilar farkettik, koordinatlari bulup, sorulari cevapladik ve bir kelime ile ilgili yaptigimiz kucuk hatayi farkettikten sonra hesaplamayi yaptik ve dogru sonuca ulastik.

O kadar saat GPS'ini kullandigimiz telefonun sarji yuzde 1'e inince asil cache koordinatina gitmeden eve donduk. Nerde oldugunu biliyoruz, baska bir zaman gidip icine adimizi yazacagiz.




Uzayli goren masum koylu misali gunes goren ben, burda gunes gorme ihtimali uzayli gorme ihtimalinden cok da yuksek degil :))






















Araya bir de kale gezisi cikistirdik. Insan yakinindaki tarihi yerleri ihmal edip daha uzaklardakileri gezer ya daha cok, nasil olsa yakinda, hep gideriz diye. Roma duvarinin bu kismi da surekli onunden gecip gezmedigimiz bir yerdi. Belcika'nin en eski sehrinde yasayinca her yer tarih kokuyor zaten.



















Butun koordinat noktalarini bulup, sorulari cevapladiktan sonra, bir kafede mola verdik bir yandan bir seyler icerek tatli yedik, bir yandan da son hesaplamamizi yaptik. Saatlerce yuruduk, bu odulu hak etmistik dogrusu :)









Bir yandan gezip, bir yandan da geocaching yaparken arada kucuk bir alisveris de yaptik, bir makarna makinesi aldik ve eve donunce hemen denedik. Acaba olur mu diye dusunurken sonuc cok guzel oldu, yapmasi da cok pratik. Uzerine hic bir sos hatta yag bile eklemeden sadece parmesan peyniri ile cok lezzetli bir tat elde ettik. Saklama yontemlerini ogrenip bol bol ev eristesi yapmak lazim :)




Comments

  1. geocachingi duymamıştım daha önce, çok güzel bir aktiviteymiş, siteyi araştırmaya başladım bile:)) senin fotoğraflarını çok seviyorum, fotoğraf çekme isteğimi arttırıyor benim, ama zamansızlık işte:) makineyle yaptığınız makarna şahane görünüyor,ellerinize sağlık, sevgiler:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeni yerler kesfediyorsun, egleniyorsun, dogada yuruyusler yapiyorsun, cok guzel gercekten. Turkiye'de de bir cok yerde saklamislar cacheleri ama cogu kimse oyundan haberdar olmadigi icin, konteynirlari aliyorlarmis, o yuzden bazilari yerinde olmayabiliyor. Daha onceki bir postta anlatmaya calismistim nasil bir sey oldugunu. Firsatin olursa mutlaka dene, hatta arkadas grubuyla yapmak da cok keyifli olur, insanlar daha yasini doldurmamis cocuklariyla cikiyorlar Geocaching avina, bol bol da fotograf cekme firsatin olur :))

      Cok cok tesekkur ederim, cok mutlu oluyorum yorumlarinla, buradan da kocaman sevgiler :D

      Delete
  2. ben buraya eksiblog uzerınden geldim. geocaching oyuncusuyum.
    blogumda geocaching hakkında yazılar yazıyor ayrıca geocaching toplantıları yapıyoruz..
    11.12.13 tarihinde kadıkoy ıstanbulda geocaching toplantısı yapacagız.. gelebilen gelsin :)))

    selamlar
    güzel yazı olmuş

    ReplyDelete
  3. Galiba öğrendim :) Siz hazine avına çıkıyorsunuz :) Yaaa çok keyifli görünüyor :) Bi daha bayıldım :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bir nevi hazine avi ve cok keyifli, bir suru sey ogrendik ve o kadar cok yeni yer kesfettik ki bu oyun sayesinde :)

      Delete
    2. Oyunun en güzel yanı bu sanırsam . Doğa ile iç içe ... Şahane yerler sunuyor insana :) Siz de çok güzel fotoğraflamışsınız . Elinize sağlık :)

      Delete

Post a Comment