Skip to main content

Tromsø - Kutup isiklari- Northern lights (Aurora borealis)


Belki benim gibi belki bir cok kisinin de en buyuk hayallerinden birisidir kuzey isiklarini gormek diye nasil bir tecrube oldugundan uzun uzun bahsetmek istiyorum. 

Isiklarin gorulebilecegi en iyi yerlerden birisi Tromso ve kuzey isiklari turunu yapabileceginiz bir cok tur sirketi var Tromso'da. Biz hem bloglardan hem de Trip advisor yorumlarindan edindigimiz izlenimle Arctic Explorers ' i sectik ve sanirim verdigimiz en dogru kararlardan biriydi. 

Kuzey isiklari turunu 1-2 ya da 3 gecelik olarak alabiliyorsunuz. Bizim Tromso'da kalis suremiz yeterince uzun oldugundan ve isiklari gorme sansimizi arttirmak icin 3 gecelik tur aldik. Cunku kuzey isiklarini gormenin garantisi hic bir zaman yok, oncelikle havanin yagissiz, bulutsuz, acik olmasi gerekiyor, aksi takdirde isiklari gorme sansi hic yok. 

Bizim sansli oldugumuz bir konu ise bu senenin isiklar icin son on yilin en iyi yili olmasiydi. Gunesin ve dunyanin konumundan dolayi isiklari bir daha bu kadar guzel gozlemlemek icin bir 10 senenin gecmesi gerekiyormus. Ozellikle mi bu sene geldiniz diye sordular hep ama hic bir bilgimiz yoktu bu konuda, sadece denk geldi.

Turun nasil gerceklestigine gelirsek: Ilk aksam dort bucuk, bes civari rehberimiz tarafindan otelimizden alindik ve diger uyelerle birlikte kiyafet deposuna gittik. Gruplar en fazla sekiz kisiden olusuyor bu da guzel samimi bir ortam yaratiyor. Sicak tutan kiyafet ve ayakkabilardan, corap, eldiven ve bereye kadar ihtiyaciniz olan her seyi temin ediyorlar ama icine en azindan iki katman merino yunu giymeniz tavsiye ediliyor. Cok sıkı giyinmek kan dolasimini zayiflatip daha fazla usuteceginden onerilmiyor. 

Uygun kiyafetleri giyip hazirlandiktan sonra o gece icin en uygun yerin neresi oldugunu rehberler tahmin etmeye calisiyor ve o yone dogru yola cikiyorsunuz. Yolculugun ne kadar surecegi ve nereye gideceginiz ya da isiklari gorup goremeyeceginiz belli degil. 

Ilk aksamimizda hava baslangicta bulutluydu ve hic ic acici gozukmuyordu, bu yuzden yola ilk ciktigimizda biraz hayal kirikligina ugramistik ama ilk aksam goremezsek bile daha iki aksamimiz daha var diye yine de umutluyduk. 
Rehberimiz Luca Finlandiya sinirina dogru gidecegimizi sartlarin orada daha iyi olabilecegini soyledi. 3 saatlik bir yolculuk sonunda Finlandiya sinirina gelmek uzereyken, arabayi durdurup havayi kontrol etmek istedigini soyledi. Eger havanin acilacagina dair hic umut yoksa, caresiz geri donecektik.

 Luca birden heyecanla arabaya dondu ve solar aktivitenin basladigini soyledi. Biz de hemen arabadan indik ve gordugumuz manzara tam bir hayal kirikligiydi. Yesilimsi, grimsi bir gokyuzu vardi sadece karsimizda ve herhalde ciplak gozle bu kadar gorunuyor, sadece fotograflarda guzel cikiyor diye dusunmeye baslamistik ki fotograflarda gorunenin gerceginin yaninda zayif kaldigini gokyuzundeki hareketlilikten sonra anladik. 

Isiklar belirginlesmeye ve hareketlenmeye basladilar. Goruntu gercekten muhtesemdi ve bazen bes dakika icinde biten aktivite bir saatten fazla devam etti. 

Hemen tripodlarimizi kurduk, bir yandan fotograf cektik bir yandan isiklari izledik. Havanin -30 derece oldugunu bile unutmustuk, ta ki aktivite bitene kadar. Tromso gezisi boyunca her halde en cok belki de tek usudugum andi o an. Ustumuzdeki butun korunakli kiyafetlere ragmen surekli hareket etmek zorundaydik biraz olsun isinabilmek icin. Aktivite bittiginde 'Expedition food' denilen, inanilmaz yuksek enerjili, basta kuru olan ve sicak su eklendiginde bes dakika icinde hazir olan yiyeceklerden yedik. Bir cok cesidi var bu yiyeceklerin, geyik etli, tavuklu, balikli, vejeteryan, pirinc, makarna vs. gibi. Ilginc sekilde biz tadini cok sevdik. Enerji veren yemeklerimiz de yedikten sonra geri donus yolculugu basladi. Gece iki gibi otelimize vardigimizda kendimizi cok sansli ve mutlu hissediyorduk. 





Ilk aksam muhtesem bir sov izledigimiz icin ikinci aksam biraz dinlenelim istedik ve tur sirketine ikinci aksami es gecmek istedigimizi belirttik, o aksamin parasini hic bir sey sormadan geri yatirmalari da sirkete olan sempatimizi arttirdi. 
Sansli oldugumuz bir diger noktayi da es gectigimiz ikinci aksam tura gidenlerin toplamda sekiz saat suren yolculuga ragmen cok zayif bir aktivite disinda bir sey gorememis olduklarini ogrendigimizde farkettik. 

Ucuncu aksam daha once isiklari gormus olmanin verdigi rahatlikla rehberimiz Ilse ve yeni grup uyeleriyle birlikte ayni prosedurleri izleyerek yola ciktik. Bu defa ilk aksam gibi yol kenarinda degil de arabadan biraz yurume mesafesindeki deniz kenarinda muhtesem manzaraya sahip bir yere kamp kurduk. Hava bu defa ilk geceye kiyasla oldukca iyiydi ve sicaklik da fazla dusuk degildi. Vardigimiz ilk anlarda aktivite neredeyse hic yoktu. 

Tripodlarimizi kurduk, ayarlarimizi yaptik ve aktiviteyi beklemeye basladik. Tripodlari da onlardan temin edebiliyorsunuz ve rehberler cekim sartlariyla ilgili yardimci oluyorlar. Cunku fotograf icin en onemli sey isik ve bulundugunuz yerde yildizlardan gelen isik disinda en ufak bir isik kaynagi yok, cektigimiz fotograflarin aydinlik olmasi yaniltmasin, neredeyse zifiri karanlik her yer. Bazen 20 saniyeyi bulan cekimler yapmaniz gerekiyor. Boyle bir durumda fotograf cekmek icin ozel ayarlar yapmaniz sart yoksa elinize gecen simsiyah bir goruntuden baska bir sey olmayacaktir. 

Bir yandan aktiviteyi beklerken bir yandan da sicak cikolata ictik. Aktivite basladiginda sanki ilk kez goruyormus gibi heyecanladik. Gorecegimiz seyin son aylarin en iyi solar aktivitelerden biri oldugunu henuz bilmiyorduk. 
Biraz zaman gectikten sonra gordugum seyi anlatmak icin uygun kelimeleri bulamiyorum. Dunyada sadece siz ve tamamen yildizlarla kapli gokyuzunu boydan boya kaplayan, yesilden, mora dans eden isiklarin oldugunu dusunun. Ne anlatarak ne fotograflarla yasadigim seyi hakkini vererek aciklamam mumkun degil. Zaten en guzel aktivite tam ustumuzde gerceklestiginden ve cok hizli hareket ettiginden ve de bu goruntuyu tripodu ve makine ayarlarini duzenlerken kacirmak istemedigimizden fotograf cekmek yerine en can alici anlarin fotografini zihnimize kazidik. 

Aktivite bitince kamp atesi yaktik, cevresinde oturup, expedition foodlarimizi yedik ve uzun uzun muhabbet ettik. Bu uzun kamp atesi keyfini havanin ilk geceye nazaran oldukca ilik olmasina borcluyuz. Asagida cektigimiz fotograflardan bir kac tane var. Ama eger imkaniniz olursa mutlaka ve mutlaka kendi gozlerinizle gormenizi dilerim. Gece bitip otele dondugumuzde buyulenmis bir sekilde huzur icinde uykuya daldik. Donus zamani gelmisti artik ve Tromso gezisinin finali en fazla bu kadar guzel olabilirdi herhalde :)











Comments

  1. Şahane, sefanız olsun ama kıskanmadım desem yalan olur :) Esasen kıskanmak yanlış sözcük, imrendim diyelim :) Hep keyifli seyahatler yapıp bizimle paylaşmanız dileğiyle sevgiler yolluyorum...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tesekkur ederiz Nursen ablacim, opuyoruz seni kocaman :)

      Delete
  2. Vaauuuuv...işte ben bu yazıyı bekliyordumm.. çok heyecanlı ve çok güzel :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne guzel demissin, tam da benim de hissettigim gibi, heyecanli ve guzel :) Elifi bize birakip Tromso'ya gidebilirsiniz dilerseniz, bilginize ;)

      Delete
  3. Ne kadar harika olduğunu burada yazmak yetmez. Sen zaten yaşayan biri olarak duygularımı anlıyorsun. Çok duygulandım fotoğraflardan izlerken bile. Zorlu bir yolculuk hem de soğuk ama değer doğrusu. Beni en çok bu onca şey sonrasında görememe durumu korkutuyor. Siz şahane bir zamana denk gelmişsiniz. İşte demek ki o kadar kalpten istemişsiniz ki ne güzel , çok sevindim. Eminim daha harika nice fotoğraflar çekmişsinizdir. O unutulmaz gün gibi daha nicelerini yaşamanız dileğiyle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hayatim boyunca hep gormek istedigim bir seydi ve unutamayacagim bir tecrube oldu gercekten :) Dilerim siz de gormek istediginiz her yeri gorur, bir suru unutulmaz anilar biriktirirsiniz canim, opuyorum :)

      Delete
  4. İlk yoga deneyiminde meditasyon yaparken gözümde canlanan şeylere benziyor, dalga dalga ışıklar renk renk küreler :))) Çok heyecanlı!! Harika bir deneyim, anlatılmaz yaşanır diyorsun değil mi, sizin kadar şanslı mıyız acaba:))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bence cok daha guzel deneyimler sizi bekliyor, doganin sesine kulak verin :)) Yoga deneyimi de harikaymis, ben de evde ara ara bir seyler deniyorum, bir yerimi sakatlamasam iyi :))))

      Delete
  5. ben bu sene taşınma telaşından Türkiyedeki fotograf grubum ile geziye katılamadım, onlar da harika oldugunu soylediler. Bu tur şirketi tavsiyesi için çok teşekkürler. Tripod vermeleri ve gitmediğin günün parasını yatırları çok güzel bir davranışmış. Ben lens olarak sen ne götürdün ve ne tavsiye edersin diye sormak istiyorum. 35mm'nin genişliği az mı kalır sence?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biz buraya ve burada yaptigimiz aktivitelere bayildik Beliz bence sen de mutlaka gitmelisin, eminim seversin :)

      Ben gezilerde makinenin kit lensini (canon 24-105mm f/4l) kullaniyorum, sabit lense gore daha pratik oluyor benim icin, evet biraz agir ama kisitli sureyi daha verimli degerlendirebiliyorum ve anlik goruntuleri daha iyi yakalayabiliyorum. Kuzey isiklarini da o lens ile cektim. Ilginc bir tecrubeydi, cunku ayarlari yapiyorsun ve fotografi cekiyorsun ama nasil bir goruntuyle karsilasacagin mechul. Cunku vizorden baktiginda hic bir sey gormuyorsun, focus zaten sonsuzda, sanki simsiyah bir goruntuyle karsilasacakmissin gibi dusunuyorsun ama neyse ki oyle olmuyor :)

      Sunu da hesaba kat sadece, hava cok soguk ve ustunde pofuduk termal kiyafetler olacak, termal eldivenleri cikardiginda parmaklarin uyusabilir, metal bir seye dokundugunda elin soguktan yanabilir. O yuzden hangi makineyi ve lensleri kullaniyorsun bilmiyorum ama lens degistirmeni gerektirmeyecek bir lens kullanmani tavsiye edebilirim.

      Delete
    2. Cok yardimci oldu yorumun oncelikle cok tesekkur ederim. Gideceğimiz kesinleştiğinde daha çok sorum olursa yine danışabilirim. Şimdi Küba'ya mı Kuzey Işıklarına mı gitsek bu kış diye düşünmekteyim :)

      Delete
    3. Ikisi de super geliyor kulaga :) Kuba'ya gitmedim henuz ama Tromso ile ilgili elimden geldigince yardimci olurum seve seve :)

      Delete
    4. veee bir sabah üşütmüş olarak yatakta yatarken yine bu mükemmel yazını okumaya koyuldum. Lapland'ta şu cam fanusların içinde kalma olayı da pek bir cezbediyor. Neyse galiba bütçe yapmaya başlayıp bu sene mi seneye mi gitmeli karar vermeliyim :) iyi ki yazmışsın :)

      Delete
    5. Gecmis olsun cok. Havalar birden sogudu, daha da soguk olacak gibi gozukuyor haftasonu.
      Tromso gezisi cok cok keyifliydi, ustune yazdiklarimi begenmen de cok keyifli oldu :))
      Planladigin yerler harika zaten ama dedigin gibi biraz butce ayirmak gerekiyor. Sadece city-trip gezisi icin bile ulasim, kalma, yeme icme, muze vs harcamalar yaparken, hem kuzey ulkelerinde hemen her seyin pahali olmasindan dolayi, hem de her zaman yapamayacagin aktiviteleri degerlendirmek isteyecegin ve bu aktiviteler de cok ucuz olmadigi icin hazirlikli gitmek gerek. Ama degecegi de kesin :)
      Merakla bekliyorum bol fotografli kuzey yazilarini:)

      Delete

Post a Comment