Skip to main content

Gallo Romeins Museum - De Etrusken


Cagri ile daha once de ziyaret ettigimiz Gallo Romeins Museum'a bu hafta iki kere daha yolum dustu. Ilk geziyi bugun Hollandaca kursu ile yaptik, yarin aksam da Fransizca kursu ile bir kere daha gezecegiz.
Bu geziler sadece kulturel degil ayni zamanda da sosyal bir etkinlik oluyor. Tarihsel bilgiler ogrenmek, bu bilgileri farkli dillerde dinlemek elbette cok guzel ama bir diger guzel sey de farkli ulkelerden, farkli kulturlerden insanlarla bir araya gelip, birlikte vakit gecirmek. 
Bugunku bulusma da cok keyifli baslayip, keyifli bitti. Dilimiz dondugunce muhabbet ettik ortak dilimiz Hollandacayi kullanarak.















Herkes bulusma alanina ulasinca da muzeye dogru yol aldik hep birlikte.


Gallo Romeins Museum Avrupa yilin muzesi odulunu kazanmis bir muze. 

Gecen seneki gecici sergilerden biri Turkiye'deki antik kentlerden biri olan Sagalassos idi ve muze tarihindeki en fazla ziyaretciyi alan bu sergi ile rekor kirilmisti.




Bu seneki gecici sergi ise Etruskler idi. 1800lu yillarda Toskana bolgesinde varligini surdurmus bir krallik Etruskler. 

Ne kadar dogru bilmiyorum ama muzeye gitmeden yaptigim arastirmalarda ilginc bir sey okudum.  Etrusklere ait iskeletlerden cikarilan DNA haritalari gunumuzde yasayan cesitli milletlerle karsilastirilmis ve bugunku Turkiye Turkleri ile %98.2 oraninda yakinlik oldugu ortaya cikmis. Tarih icerisinde Turkiye'nin Ege kiyilarinda ve Yunanistan'da var olduklari dusunulunce cok da asilsiz bir arastirma gibi durmuyor. 




Ben bu gezi sonucunda Etrusklere karsi inanilmaz bir sempati beslemeye basladim. Bunun bir cok nedeni var. 

Bu nedenlerden birisi bir cok ulusun kokenini olusturmalarina ragmen tarihte hakkettikleri degeri gormemis olmalari. Tarih kazananlar tarafindan yazilir denir ya, Romalilardan, Yunan tarihinden, Italya'dan herkes bahsederken Etrusklerin pek lafi gecmez ne yazik ki.



Etruskleri sevmemin bir diger nedeni de kadina verdikleri deger ve gunumuzdeki bir cok ulusun aksine kadin ile erkegi esit gormeleri. 

Butun dans rituellerinde kadin ile erkekler birlikte kol kola dans ederlermis. Asagidaki eserdeki figurlerde goruldugu gibi. Yemekleri birlikte yerlermis. 

Ta ki Romalilar mudahale edene kadar. Romalilar Etrusklerin kadina bu sekilde deger vermesini sacma bulmuslar, kadinin ev isi yapmasi, yemek pisirmesi vs gerektigini dusunmusler. Kadinlarin adini kotuye cikarmislar, cocuk bekleyen kadinlar icin cocugunun babasi belli degil diye iftiralar atmislar. Ama Etrusk erkekleri her zaman kadinlara sahip cikmislar. O zamandan kalan butun eserlerde, figurlerde, resimlerde erkegin kadina nasil sahip ciktigini gorebiliyorsunuz.




Bu ulusun bir diger ilginc yani da kullandiklari dil. Yunan alfabesinin tersten okunusuna benzeyen bir  dil kullanmislar. Muzede bu dil Yunan alfabesinin oldugu duvarin karsisina ayna konularak simgesellestirilmis. Alfabesi bilinmesine ragmen gunumuze o donemden yeterli eser gunumuze gelemediginden Etrusk dili hala cozumlenememis. 













Yunanlilarin mukemmelliyetci anlayisinin aksine Etruskler ayni hassasiyeti gostermemesi bir diger hosuma giden ozellik. Yunanlilar her seyin muntazam, belirli kurallara uygun, duzgun bir sekilde resmedilmesi konusunda oldukca sertken, Etrusk eserleri cocuk elinden cikmis gibi, hayvan figurleri yamuk yumuk, kimi kucuk kimi buyuk, orantisiz, iclerinden geldigi gibi yapmislar, cok sevdim bu ozelliklerini de, baksaniza su figurlere :)




Cocuklar demisken, muzede cocuklar icin uc cesit workshop duzenleniyor, cok da eglenceli gozukuyor dogrusu. 




Muze gezimiz boyunca bize cok seker bir rehber eslik etti. Anlattigi seylerin cogunu anladik, yeni seyler ogrendik. Bu guleryuzlu, esprili, tatli teyze Etrusk sergisindeki son rehberligini bizimle yapmis, onun icin de bizim icin de guzel bir ani oldu. 




Gezimizi tamamladiktan sonra da Museum Cafe'de oturup soguk havaya inat sicak bir seyler icip, muhabbet ettik ve sonrasinda da evlerimize donduk.


Comments

  1. Aaa ne güzel bir gezi ve müze :) Bir dolu güler yüzlü arkadaş da günü daha sıcak yapmışlar sanki :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sagol canim, super gecti gercekten, arkadaslarla her sey daha guzel :)

      Delete
  2. Canım bana harika bir yolculuk yaptırdın. Çok sevdim bu yazını, fotoğraflarını. Harikasınız. Ne iyi etmişsiniz de gitmişsiniz. O enerjiniz fotoğraflardan bana kadar ulaştı. Eserleri de sanki ben de oradaymışım gibi dikkatle inceledim. Çok sevdim. Uzun zaman oldu tarihin içinde kaybolmayalı. Müzelere gitmeyi kütüphanelere gitmeyi özlüyorum en çok. Bakalım bir iki plan yaptım kafamda iki müze ile ilgili. Umarım gidebilirim zaman yaratıp. Çalışırken bir yerlere çıkmak çok zor oluyor burada. Olsun yine de ümit etmekte fayda var. Ayrıca Etrüskleri hatırlatman da iyi oldu. Epey olmuştu onlarla ilgili bir şeyler okuyalı. Ama gerçekten tarihin tozlu sayfalarında unutulup gidiyorlar. Pek bilen yok doğrusu. Bence değerleri anlaşılmamış. O yüzden de yazmış olmanı sevdim. Epey de bilgi vermişsin orası da ayrıca güzel olmuş. Ellerine sağlık canım. Benim için de böyle yerleri doyasıya gez ve anlat. Kocaman sevgiler selamlar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cok tesekkur ederim canim bu harika yorumlarin icin, muze gezmek, arkadaslarla vakit gecirmek cok keyifli ama sonrasinda boyle guzel yorumlar okumak da cook cook keyifli :)

      Etrusklerden, Toskana'dan taaa buralara kadar eserler gelmis, yasadigim yerin cok yakininda yapilan kazilarda bir iki tane Etrusk eserine rastlanmis, o yuzden de burada gecici bir sergi yapmislar onlarla ilgili, cok da guzel olmus :D

      Sevgiler, opuyorum seni Tugbacim :)

      Delete
    2. Etrüskler çok entresan bir konu bir kaç kitap okuduk haklarında, hepsi heyecan vericiydi :)

      Delete
    3. Daha yakindan inceleyince bayildim ben Etrusklere, savastan hoslanmamalari, kadinlara cok deger vermeleri, cocuk ruhlu olmalari, savasmak yerine hayatin tadini cikarmalari hosuma gitti :)

      Delete
  3. Etrüsklerin kökeni hakkında yapılan en yeni çalışma, 2004 yılında çeşitli İtalyan üniversitelerinden gelen bir grup genetik bilimci tarafından yapılmıştır. Bu araştırma çerçevesinde MÖ 7-3 yüzyıllar arasında yaşamış Etrüsklere ait 80 iskeletten alınan DNA örnekleri alınarak çok titiz bir çalışma ile günümüzde yaşayan çeşitli milletlere ait DNA’lar ile karşılaştırılmıştır.

    Sonuç olarak Etrüsklerin genetiğinin diğer milletlere göre en çok bugünkü Anadolu Türkleri ile yakınlık gösterdiği ortaya çıkmıştır. (Vernesi et al. 2004). Eski Yunan efsanelerinde de sıkça anlatıldığı gibi bu durum antik çağda Anadolu’dan İtalyan yarımadasına yapılan göçlerle açıklanmıştır.
    Uzun zamandır bloğunuzu okuyorum geriye dönük :)) Etrüskler hep dikkatimi çektiği için okuduğum bu araştırmayı yazmak istedim.Anadolu Türkü ya da Anadolu Lidyalıları hangisi olursa olsun ben de kültürlerini seviyorum.Keşke daha çok yazılı eserleri olsa da öğrenebilsek.Sonuç olarak galiba kan çekiyor :)) Sizi okumaya devam edeceğim.Selam ve sevgiler

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba, hosgeldiniz :) Bilgiler icin cok tesekkurler, baska bir kaynaktan da desteklenmis oldu daha once okudugum arastirmalar. Blogunuz var mi, eger varsa ben bulamadim. Etruskler ya da baska konularda yaziyorsaniz okumak isterdim:)

      Yorumunuz icin de cok tesekkur ederim, birilerinin okudugunu bilmek cok guzel, sevmenize sevindim :) Sevgiler, selamlar gonderiyorum ben de :D

      Delete
  4. Hoşbuldum :) Bloğum yok.Yazılarınızı severek okuyorum,paylaşmaya devam edin lütfen.

    ReplyDelete

Post a Comment