Skip to main content

Boşuna bira ülkesi demiyorlar :)


Bir kac gun once Tongeren'de Bier Anders'in duzenledigi bira festivalinin 6.si gerceklesti. Gecen sene festivalde bir gunde 6000'den fazla ziyaretci olunca bu sene festival iki gun suresince devam etti. 31 bira ureticisinin 100'den fazla cesit birasi satisa sunuldu. 

Bira festivalinde once bardaginizi ve jetonlari aliyorsunuz, sonra istediginiz biralari deneyebiliyorsunuz.  Ayrica siseli olarak da bira satisi yapiliyor. 
Kucucuk sehirde bile festivali duzenlenecek kadar ne ozelligi var bu biranin derseniz, unu bu minicik ulkenin sinirlarini asan biralardan biraz daha bahsetmek gerekir. 
Belcika dunyada cikolata, waffle, patates kizartmasi, dantel ve birasi ile meshur. Her ne kadar biz buraya tasinmadan once bira denince aklimiza Almanya geliyorduysa da, buradaki Almanlarin da tereddutsuz dusuncesi bira Belcika'da icilir:) 


Bira burada şarap gibi. Hasadindan, sunumuna kadar her asamasinda inanilmaz ozen gosteriliyor buradaki biralarin uretiminde. Bazi yerel ureticilerin urettigi biralar hasat edilen miktara gore bir iki hafta icinde tukenebiliyor ve bir sonraki hasada kadar hic bir yerde bulamiyorsunuz.
Sunum konusu da biraz ilginc, en azindan Turkiye'ye kiyasla. Her biranin kendine ozgu tasarlanmis bardagi var ve her bira sadece kendi bardaginda servis ediliyor. Binden fazla cesit bira oldugu dusunulurse, bir o kadar da bardak hesap etmek gerekir. 

Bir diger ilginc nokta ise bogurtlenden, muza, seftaliden, kahveye kadar bir cok seyden bira uretilmesi. Bunlarin en meshurlari da Kriek denilen kirazli biralari. Bira tadindan hoslanmiyorsaniz bile neredeyse meyve suyunu andiran bu kriekleri seveceksinizdir.

Kriek gibi dusuk alkollu biralarin yaninda daha cok yuksek alkollu biralar tuketiliyor. Cogu biranin alkol orani %8-10 civarinda. Kesislerin denetiminde uretilen Trappist biralari da en sert bira cesitlerinden.








Belcika'ya gelip kisa surede cok sayida birayi denemek isteyenler icin bazi kafelerde bir kac cesit biranin tadimlik servis edildigi menu secenekleri oluyor. 

Bir cok yerde denediginiz biralari tadi, kokusu, kopugu, aromasi, rengi vs gibi ozelliklere gore kaydedebileceginiz bira kitapciklari da bulabilirsiniz. 




Butun Belcika biralarini deneyip hepsiyle ilgili ayrintili yazi yazmaya omur yetmez ama bira deyince en sevdigim sehirlerden birinden Brugge'dan bahsetmemek olmaz. 

Brugge'da Bira Duvari'nda butun Belcika biralari bardaklariyla birlikte sergileniyor. Ilk gittigimizde 800'lerde olan sayi son gittigimizde 1130'a cikmisti. Simdi muhtemelen daha da fazladir. 





Bira duvarinin yaninda bir cok cesit biranin, cikolatanin ve hediyelik esyalarin satildigi bir kisim ve alt katta da bira mahzeni bulunuyor. Cok bira insani olmasam da siselerinden dolayi hepsini alasim geliyor :)


















Belcika'ya giderseniz Brugge'a ozgu bir bira cesidi olan Kwak biralarindan da denemelisiniz. 18. yuzyilda at arabasi suruculerinin yolda giderken biralarini siseleri devirmeden icebilmeleri icin boyle bir bardak dizayni kullanilirmis.

Isminin neden Kwak oldugunu merak edenler olursa da bu birayi bardagindan hizlica icmeleri tavsiye ediliyor:) 



Ayrica sizi ziyarete gelen misafirlerinize Kwak deneyimi yasattiginizda eglenceli zaman gecirebiliyorsunuz :))







Comments