Skip to main content

Geocaching - Wijngaerdbos III


Bir kac senelik tecrubemize gore biz bile sasirtici bir yaz yasarken, burada uzun zamandir yasayan insanlar Belcika'nin en sicak yazlarindan birini gecirdigini soyluyor. 

Normalde sicaklik 10 gunden fazla 25 derecenin ustune ciktiginda seferberlik gibi bir sey oluyor, yaslilara, evinden cikamayanlara su goturuluyor, asiri (!) sicaklarda yapilacaklarla ilgili bilgilendirmeler yapiliyor vs. Burada yasayan insanlar gercekten sicaga hic aliskin degiller. Turkiye'deki yaz sicakliklarindan bahsedilince gozlerini kocaman acarak imkansiz bir seyden bahsediyormusuz gibi bakiyorlar :)

Fakat bu sene bir kac haftadir 30lu dereceleri hatta arada 39u bile gordugumuz oldu ki bu gercekten buyuk bir olay. En azindan burada yasayan insanlar icin. 

Bizim gibi gunese hasret bunyeler icin ise buyuk bir nimet. Her ne kadar sicaklardan bunalsak da, asiri nemden bazen bogulacak gibi olsak da halimizden sikayetci degiliz. 

En azindan ben gayet memnunum bu sicak havalardan. Senenin 2 ayini kis, 9 ayini sonbahar olarak gecirince iki damla gunes, biraz sicak hava, nem rahatsiz etmiyor.

Boyle sicak gunlerin birinde geocaching yapmaya karar verdik. 

Daha once bir cok defa bahsettim bu oyundan ama bilmeyenler icin:



Bu defa yine bulmacali cache sectik bulmak icin ve gerekebilecek ufak tefek malzemelerimizi aldik yanimiza ve 5 kilometrelik bir yuruyusun sonunda ulasilabilecek cache icin yola ciktik.

Bizim icin oldukca ilginc ve eglenceli bir av oldu. Cunku olmasi gerekenin disinda bir yol izledik bu cacheyi ararken.


Normalde bir baslangic noktasindan yola cikarak orada bir ipucu bulmaniz gerekiyor. Buldugunuz bu ipucunu bir sonraki nokta icin verilmis koordinat formulundeki bilinmeyenin yerine koyup bir sonraki noktayi buluyorsunuz. Bu sekilde ilerleyerek 11 noktayi bulduktan sonra asil bulmaniz gereken cachenin koordinat formulune buldugunuz butun degerleri koyarak son koordinati hesapliyorsunuz ve cacheye ulasiyorsunuz. 

Yani normal sartlar altinda bu noktalardan herhangi birindeki ipucunu bulamadiginizda bir sonraki noktayi bulamiyorsunuz ve sonuca ulasamiyorsunuz. Sinavlarda aslinda sorunun nasil cozuldugunu bilip baslangicta kullanilacak kucuk bir degeri bulamayip sifir puan almak gibi bir sey..


Ve biz daha ilk noktada cuvalladik ve ipucunu bulamadik :)) Ama bu bizi yildirdi mi, hayir. 

Biraz matematiksel varsayim, biraz hesaplama ile onceki hic bir noktadaki ipucunu bulamadan dorduncu ipucuna ulastik.






Bu dorduncu noktayi da tam bulamayacagiz herhalde yanlis hesapladik diye dusunurken son anda farkettik calilarin dibinde, orumcek aglarinin arasinda. Buldugumuz kucuk metal plakanin ustundeki sayiyi not ettik hemen.


Yuruyusun buyuk kismini agaclik, golge alanlarda degil de gunesin altinda yapinca sicak biraz rahatsiz etti ve devamini baska bir gun tamamlamak uzere eve donmeye karar verdik.

Geri donus yolunda daha once bulamadigimiz butun ipuclarini bulduk ve butun varsayim ve hesaplamalarimizin dogru oldugunu gorduk.

Ormanin icinde yuruyerek, tarlalarin, bahceli guzel evlerin yanindan gecerek arabayi parkettigimiz yere ulastik.









Baska bir gun oyunu tamamlamak icin tekrar son buldugumuz noktaya geldik. Bu defa ipuclarini daha iyi gorebileyim diye numarasiz (?) gozluklerimi de taktim hatta :D

Bir sonraki noktaya ulasmak icin yanlislikla yolu uzatinca iki nokta arasinda kilometrelerce yuruduk yine gunesin altinda. Ve besinci noktaya ulasinca orada bulacagimiz bir tabeladaki isimden yola cikarak yapacagimiz hesaplama gerceklesmedi. Cunku yol calismasindan dolayi bizim yuruyus yolu kapatilmis, tabelasi da kaldirilmisti :(


Cacheye ulasamadik ama yolda gordugumuz agaclardan meyveler kopardik, doganin icinde temiz havayi icimize ceke ceke yuruyus yaptik, tarlalara ekilmis urunlerin ne olduguna dair tahminlerde bulunduk, sagda solda ozgurce dolanan kecilere, atlara, tavuklara laf attik, bisikletiyle yanimizdan gecen birilerini her gordugumuzde aslinda bu avlara bisikletle gelmeliyiz diye dusunduk :))


Doga ile basbasa gecen bir gunun ardindan papatyalarin, gelinciklerin arasindan gecerek donduk evimize:)


Comments