Skip to main content

Game of thrones..

Hbo'nun ''A song of ice and fire'' kitap serisinden uyarladigi dizi. 
R.R, Martin'in serisinin kitaplari su sekilde:


1- A game of thrones
2- A clash of kings
3- A storm of swords - A song of ice and fire
                                   - Blood and gold
4- A feast for crows
5- A dance with dragons
6- The winds of winter


Adindan da anlasilacagi gibi taht icin mucadele eden hanedan aileleri konu aliyor. Bu aileler Westeros denen yerde belirli bolgelerde yasiyorlar. Mevsimler bu dunyada alistigimizin disinda, yazlar ve kislar yillarca surebiliyor. Zaten dizideki kilit soylemlerden biri de ''Winter is coming''. Bunun disinda esrarengiz ve olagandisi seyler de yer aliyor bu dunyada.


Diziyi izlerken bir cok kisi icin gecerli olan bir zorluk, kimin hangi aileden oldugu, digerleriyle nasil bir bagi olduguyla ilgili karisiklik. Cok kisi bu dertten muzdarip oldugundan internet uzerinde ailelerin baglariyla ilgili cok sayida şema var. Bu yazida spoiler icermeyen (ya da minimum duzeyde iceren) genel bir bakis olacak diziyle ilgili. 


Konunun gectigi Westeros haritasi:



Her ailenin belirli bir soylemi var;


House Stark: "Winter is coming"
House Baratheon: "Ours is the fury"
House Lannister: "Hear me roar!"
House Tyrell: ''Growing strong''
House Targaryen: "Fire and blood"
House Merryweather: ''Behold our bounty''
House Mooton: ''Wisdom and strength''
House Westerling: “Honor, not honors”
House Tully: "Family, duty, honor"
House Arryn: ''As high as honor''
House Greyjoy: "We do not sow"
House Hightower: ''We light the way''
House Oakheart: ''Our roots go deep''
House Martell: "Unbent, unbowed, unbroken" 



Ailelerden en onemli dort tanesini kisaca inceleyecek olursak:


House Stark




Kralin (Robert Baratheon) sag kolu Eddard (Ned) ve Catelyn'in 5 tane cocugu bulunuyor. Eddard'in baska bir kadindan bir oglu daha var. Bu cocuklarin her birinin de kendi ozelliklerine uygun kurtlari (direwolf) var. En kucukten en buyuge dogru cocuklar ve kurtlarin isimleri soyle:

Rickon   (Shaggy dog)
Bran      (Summer)
Arya      (Nymeria)
Sansa     (Lady)
Robb     (Gray wind)
Jon Snow ''bastard''   (Ghost)

Rickon daha cok kucuk oldugu icin dizide bir rolu yok. 
Bran ilginc gucleri olan bir erkek cocugu, dizideki onemli anlardan birine sahitlik ediyor.
Arya kiz cocuklardan kucuk olan. Benim dizideki favori karakterlerimden biri. Daha cok bir erkek cocugunu andiriyor, cok guvenilir, durust ve cesur. Gayrimesru kardesi Jon Snow ile aralari cok iyi.
Sansa süslü bir kiz cocugu, kendini prenses sanan ezik bir karakter. Ablasi olmasina ragmen bana gore Arya kadar olgun degil.
Robb en buyuk erkek cocuk. Stark hanedaninin varisi.
Jon Snow Ned'in gayrimesru oglu. ''Duvar''da olmayi seciyor.



Eddard

 Catelyn

Bran


Arya


Sansa

 Robb

Jon Snow



Eddard Stark'in 4 kardesi var (Wylla, Lyanna, Brandon, Benjen). Babalarinin ismi Rickard.




House Lannister


Zengin ve aristokrat bir aile ayni zamanda entrikalarla dolu. Ailenin babasi Tywin. Tywin ve Joanna'nin 3 cocuklari var. 

Bunlardan ilki Tyrion, en kucuk oglan. Dogarken annesinin olumune neden olmus bir cuce. Dizinin en ilginc karakterlerinden biri. Cok zeki ve ince bir alayciligi var. 

Jaime ve Cersei Lannister ikiz kardesler. Jaime Shrek'teki Prince Charming'in birebir kopyasi :) Lakabi ''Kingslayer''. Kibirli bir karakter, dovusmeyi seviyor. 
Cersei Kral Robert Baratheon'la evlenince kralice olmus. Acimasiz bir karakter. Cersei'nin 3 tane cocugu var. Tommen, Myrcella ve Joffrey

Joffrey dizinin bana kalirsa en sinir bozucu karakteri. Sanal alemde hakkinda yazilanlari gorunce bu konuda yalniz olmadigimi goruyorum. Turkiye'de olsa kesin linc edilirdi ya da taslanirdi Erol Tas misali. 



Tywin

Tyrion

Jaime

 Cersei

 Joffrey


House Targaryen


Mad King Aerys Targaryen ve Rhaella'nin cocuklari Viserys ve Daenerys ejderha soyundan gelmektedir, kral babalari oldurulunce surulmusler ama tahtin gercek sahibi olduklarini dusunmektedirler. Viserys tahta cikmak icin kardesi Daenerys'i kendilerine yardim etmeleri karsiliginda savasci gocebe ve vahsi halkin lideri Khal Drogo ile evlendirir ve olaylar gelisir:)
Dizinin en kilit karakterlerinden biri Daenerys nam-i diger Khaleesi. 

Viserys


 Daenerys



Khal Drogo

House Baratheon


Mad King oldurulunce Baratheon ailesinden Robert yedi kralligin krali olmustur. Asik oldugu kadin Eddard'in kiz kardesi Lyanna'dir ama Cersei ile evlidir. 

Kardesleri Renly ve Stannis'dir. Stannis kimse tarafindan sevilmez. Escinsel kardes Renly'nin ise arkasinda buyuk bir ordu vardir.

 Robert


Stannis

Renly




Biraz spoiler'in zarari olmaz diyenler ya da izlemis olanlar icin ailelerin geri kalani ve aralarindaki iliskilerle ilgili ayrintili bir tablo :


                           


Dizinin suanda ikinci sezonu yayinlaniyor. Bildigim kadariyla kitaplar da cok keyifli. Imkani olana hem kitaplari hem de diziyi tavsiye ediyorum.

Comments