Skip to main content

Tarif: Yorkshire Pudding ve Cheesecake..

Yorkshire Pudding Ingilizlerin geleneksel bir yiyecegi. Ozellikle pazar gunleri yaninda et ve haslanmis sebzeyle tuketiliyor. Bir yemek programinda gormustuk gecen. Cagri Ingiltere'deyken denedigi icin biliyor nasil bir sey oldugunu. Ben de merak edince yapmaya karar verdik. 
Yapimi oldukca kolay olmakla birlikte sadece un, sut, yumurta ve tuzdan yapiliyor. Nasil ki laz boregi kulaga tuzluymus gibi gelmesine ragmen aslinda bir cesit tatliysa bu da pudding denmesine ragmen tuzlu bir yiyecek, bir cesit ekmek diyebiliriz hatta. Tadi fena degil, ben sevdim, et yemeklerinin yaninda arada tuketilebilir ama en keyifli kismi piserken komik bir sekilde kabarmalari:)

Cheesecake en sevdigim tatlilardan biri, gerci benim sevmedigim tatli yok sanirim :))

Bir kac turu var ama en sevdigim versiyonu gercekten kek gibi firinda pisirilen hafif buruk peynirimsi tadi olan versiyonu, New york cheesecake oluyor galiba bu. 

Ama benim yaptigim cok cok kolay, pisirme ya da herhangi bir el becerisi gerektirmeyen Özsüt'teki cheesecake turunde bir cheesecake. Özsüt cheesecakelerini digerlerine gore daha az sevsem de pratik oldugu icin bu sekilde yapmayi tercih ettim ve sonuc cok guzel oldu. 

Tabanını bir paket Eti Burcak biskuviyi robottan gecirip, 50gr kadar eritilmis tereyagi ile karistirarak yaptim. Bu biskuvi-tereyagi karisimini kelepceli kek kalibinin tabanina esit sekilde dagitip, elimle bastirdim, yarim saat kadar buzdolabinda beklettim. 

Ustunu de peynir (ben Mascarpone ve taze krem peynir kullandim ama Labne ve Pinar beyaz tarzindaki tuzsuz herhangi bir taze peynir de kullanilabilir), yogurt, cig krema ve sekeri cirparak hazirladim. Miktarlari size bagli, tadina bakarak istediginiz malzemeden istediginiz kadar  ekleyebilirsiniz. Akiskan bir sivi oluyor. Bu yuzden soguk suda 5 dakika kadar bekletip yumusattigim yaprak jelatinlerin suyunu iyice suzup, kaynatmadan isitilmis limon suyunun icinde eritip peynirli karisima ekledim. 

Kirmizi meyveleri biraz sekerle yumusayana kadar pisirip, robottan gecirdim ve fazla karistirmadan peynirli karisima ekledim. Buzdolabinda kek kalibinda bekleyen biskuvili tabanin ustune fazla karismasina izin vermeden ekledim. Boylece mermerimsi bir goruntusu oldu. Meyve karisimi yerine cikolata, kuru uzum, findik, ceviz ya da istediginiz herhangi bir sey ekleyebilirsiniz. Pisirme yapilmadigindan malzeme konusunda secenek cok. 

Bir kac saat dolapta bekleyince, icindeki jelatinin etkisiyle katilasiyor ve yenmeye hazir hale geliyor. Ustunu de icine konan malzemelere uygun recel, marmelat, meyveli sos ya da cikolata sosu ile susleyince hem pratik hem de şık ve lezzetli bir tatli ortaya cikiyor.  Afiyet olsun :)



Comments

  1. Blog okuma listemde yeni bir sürü post görüyorum hep ama ilk seninkini seçip başlıyorum okumaya. Chesecake şahane görünüyor ama Yorkshire puding beni hayal kırıklığına uğrattı. Çok havalı bir tatlı sanıyordum kendisini:) neden hiç araştırmamışım o da bir enteresan. Bir de Magnolia puding diye bir şey var ki o kesin havalı bir tatlı orada da hayallerim yıkılmasın:D

    ReplyDelete
  2. Boyle guzel seyler soyluyorsun da nasil mutlu oluyorum bilmezsin :))

    Bu arada sen soyleyince baktim da Magnolia'ya... evet yani bir cesit tatli...himm ama nasil desem... kocaman bir tabagin ortasina koy vanilyali dondurma, ustune bir kac muz, biraz da ufalanmis biskuvi serpistir ustune.. Ama kesin havalidir bence ya :D

    ReplyDelete
  3. Evet ben de baktığımda yeterince havalı görünmemişti o yüzden hayallerimdeki kadar havalı yaşasın istedim galiba bugüne kadar:D

    ReplyDelete
  4. Tamam o zaman Magnolia hakkindaki bilgilerini fabrika ayarlarina dondurelim:

    Muhallebi yapiyorsun da dilimleyince Yalanci Tavuk Gogsu oluyor ya, o senin gorduklerin de Yalanci Magnolia Pudding. Gercegini bir gorsen oyle havali bir tatli ki, o kadar tatli yedim boyle havalisini gormedim:)

    Oldu mu ki :D

    ReplyDelete
  5. Ben Cheesecake`i biraz farklı yapıyorum, pişiriyorum. (Jelatin kullanmıyorum, zaten buralarda kolay değil jelatin bulmak)
    Taban aynı, Burçak`la yapıyorum. Sonrası süzme yoğurtlu karışım hazırlayıp fırına koyuyorum. Biraz sertleşince fırından çıkarıp soğumaya bırakıyorum. Sonrasında vişne taneleri, vişne suyu, nişasta, şeker kullanıp jöle kıvamına getiriyorum. Üstüne döküp soğutuyorum.
    Sanırım seninki daha basit, denemem lazım. Jelatin getireyim bari dönerken:))

    ReplyDelete
  6. Benimki cok cok basit tek yaptigim cirpmak ve karistirmak:)

    Buzdolabinda bekleme suresiyle birlikte 3 saatte hazirlaniyor,her ne kadar biz iki kisi iki gunde bitirdiysek de, guzel bir ikram olabilir misafirler icin de.

    Ama pisirilen halini de deneyecegim, o sekilde daha cok seviyorum peynir peynir oluyor tadi. Teyzem gibi sevdigim bir komsumuz lorlu bir tatli yapardi, tarifi bilmiyorum ama o da harika olurdu.

    ReplyDelete

Post a Comment