Skip to main content

Verona Gezi Notlari..


Bu sene 1 Mayis pazar gunune denk geldiginden pazartesi gunu resmi tatildi, persembe gunu de ''Ascension Day' oldugundan yine tatildi, cumayi da kopru tatili olarak birlestirmisler, sali ve carsambayi da biz birlestirdik :) ve minik bir Italya seyahati ayarladik.

Asil amacimiz (batmadan :P) Venedik'i gormekti ama arastirma yaparken surekli adi gecen ve hakkinda hep olumlu yorumlar yapilan Verona'yi da gezi planimiza ekledik. Iyiki de oyle yapmisiz, Venedik'ten daha cok sevdik Verona'yi :)


ULAŞIM:

Verona'nin kendine ait bir havaalani var ama buyuk ihtimalle aktarmasiz ucus bulmak zor olacaktir. 

Daha cok tercih edilen Venedik'ten trenle Verona'ya gunubirlik gitmek. Venedik -Verona arasi hizli trenle 1 saat suruyor. 

Biz gunubirlik seyahat yerine bir kac gece Verona'da kalmak istedigimizden Venedik Marco Polo Havaalanina inp, oradan Mestre tren istasyonuna havaalani ekspres otobusuyle 20-25 dakikada ulastik. Mestre'den Verona'ya bir cok tren alternatifi var, kimi 1 saat kimi 4 saat surebiliyor, fiyatlar da trenlere gore degisiyor. Istasyona vardigimizda 10 dakika sonra kalkacak olan ve yolculuk suresi 1 saat olan tren kisi basi 32 euro idi. 20 dakika sonra kalkacak olan ve yolculuk suresi 1 saat 10 dakika olan tren ise 8.5 euroydu. 20 dakika gec varmak sıkıntı yaratmayacagindan ikinci trenle Verona'ya ulastik. 


KONAKLAMA:

Verona kucuk bir sehir oldugundan nerede kalirsaniz kalin her yere en fazla 20-25 dakika yurume mesafesinde olursunuz. O yuzden kalacaginiz yerin konumu cok onemli olmayacaktir. Dikkat edilebilecek bir nokta ise bir cok yerde tuvalet ve banyonun ortak kullanimda oldugunu hesaba katmak (Venedik icin de gecerli) ve kalacak yer secimini ona gore yapmak. 

Biz Porto Nuova tren istasyonuna 10 dakika yurume mesafesindeki B&B White Rabbit 'te kaldik. Butun olumlu yorumlara ve seyahat sitelerindeki yuksek puanlarina ragmen beklentimizi dusuk tutmustuk aslinda ama buradaki konaklamamizdan cok memnun kaldik. 

Bir site icinde yer alan White Rabbit'te toplam 3 oda bulunuyor. Sahibi Gianluca bizi sicak bir sekilde karsilayip, odamizi gosterdi, gerekli olabilecek her turlu bilgiyi verdi, hemen bir sehir haritasi cikarip aciklamalarda bulundu, farkli ozellikteki restaurantlarin bulundugu bir liste verdi ve kendi onerdigi restaurantlari isaretledi. Daha sonra yerel yiyecek ve icecekler konusunda tavsiyelerde bulundu, onlardan ayrica bahsedecegim. 

Odamiz cok buyuk ve temizdi ve ihtiyac duyulabilecek her sey vardi ve dort dortluktu. Kahvalti da oldukca tatmin ediciydi. Herhangi bir bed & breakfasttan bekleyecegimizden daha fazlasini bulduk White Rabbit'te, tavsiye ederiz.


YEME ICME

Verona saraplariyla unlu bir sehir, cevresi asma bahceleriyle dolu. Sehirde bir cok sarap evi ve sarap barlari bulunuyor. Ozellikle cuma ve cumartesi aksamlari mekanlardan sokaklara tasmis ellerinde sarap kadehleriyle muhabbet eden insan kalabaliklari gormeniz mumkun. 

En unlu Verona saraplari:



'Pasta-Pizza' Italya'da her yerde yenir, Verona'ya ozgu yerel tatlar denemek istiyoruz derseniz su lezzetlere bir sans verin:

-Risotto All'Amarone


-Lesso con la Pearà


-Polenta e funghi


-Pastissada de caval


Yerel mutfak ararsaniz ''Osteria''lara yonelebilirsiniz. ''La taverna di via Stella'' hem mekan, atmosfer hem calisanlar, hem yemekler, hem de fiyat/performans acisindan oldukca basarili, guzel bir mekan. 

GEZILECEK YERLER:

Verona hicbir sey yapmadan sokaklarinda dolassaniz bile keyif alacaginiz cok guzel ve sirin bir sehir. Venedik, Milano, Floransa vb. gibi cevre sehirlerden birine gelirseniz Verona'yi mutlaka gezi planiniza ekleyin, pisman olmazsiniz :)

  • Piazza Bra- Piazza Erbe:
Verona'nin en unlu iki meydani. Italyan mimarisi, restaurant ve kafeler, sirin binalar arasinda bulunmak insana sadece mutluluk veriyor.









  • Arena Di Verona

Iki bin yil once insa edilen ve gunumuze en saglam sekilde ulasan amfitiyatro Piazza Bra'da bulunuyor. Arena'nin hemen arkasinda ise belediye binasi olarak kullanilan Palazzo Barbieri yer aliyor.


Tongeren'de daha once farkli gecici sergiler icin gittigimiz Gallo Roman Muzesi'nin son sunumu Gladyatorler uzerineydi. Katildigimiz GladiatorRun da bu sergiyle baglantiliydi. Cagri'nin sinifiyla gezdigimiz muzede gladyatorler ve yasantilariyla ilgili bir cok sey ogrendik ve gladyatorler uzerine olan filmlerin ve dizilerin gercegi cok az yansittigini gorduk.Bunun uzerine Arena'yi gezmek daha guzel oldu.




Bir diger guzellik biletler ile ilgiliydi. Bilet almak icin giseye yonelirken tabelada ekimden mayisa kadar her ayin ilk pazari girisin 1 euro oldugu yaziyordu. O gun 1 mayis ayin ilk pazari olmasina ragmen mayis ayinda bu durumun gecerliliginin kalmayacagini dusunmustuk, yanilmisiz. Normal tarifede kisi basi 10 euro odeyecegimiz biletleri birer euroya aldik.







  • Museo di Castel Vecchio ve Ponte Scaligero:


Muze ve surlarinin uzerinde gezebileceginiz kalenin biletleri de her ayin ilk pazari 1 euro idi. Ama indirimli fiyat olmasa da buraya mutlaka ugrayin. Once muzeyi ve kaleyi gezin, daha sonra Ponte Scaligero koprusunun ustunden manzaranin tadini cikarmaya devam edin.









  • Basilica San Zeno Maggiore


Sehirde 4 katedral bulunuyor : Duomo, San Zeno, Santa Anastasia ve San Fermo. 
En turistik katedral Duomo olsa da sehrin gercekten gorulmesi gereken katedrali olarak San Zeno kabul ediliyor. Sehrin biraz disinda, merkezden 15 dakika yurume mesafesindeki San Zeno gercekten gorulmeye deger. Ayrica pazar gunleri Bazilik etrafinda antika ve bit pazari kuruluyor.






  • Casa di Giulietta


Juliet'in evi en cok turist ceken yerlerden biri. Kucuk avluda Juliet'in temsili heykeli var. Heykelin sag gogsunu ellemenin sans getirdigine inaniliyor, bu yuzden heykelin sag gogsu diger kisimlardan daha parlak. 

Bahceye girmek ucretsiz ama iceri girip balkona cikip, asagida Romeo'ma poz verecegim derseniz iceri giris ucretli. Giristeki duvara da kagit yapistirabiliyorsunuz ya da asma kilitle askinizi olumsuzlestirebiliyorsunuz. (!)

Biz bahceye girip bir kac fotograf cektik ve gercekte var olmayan karakterlerin bu olayini tam olarak anlayamadigimizdan olsa gerek bu kadar romantizm bizi asar deyip ciktik :) Verona buyuleyici bir sehirken burada vakit oldurmek cok mantikli gelmedi.

Romeo'nun da evi varmis ama ozel mulk oldugundan gezilemiyormus, Juliet'in mezari da varmis ama orasi bizim icin tam muamma. Dizi karakterlerine cenaze toreni duzenlenen bir evrende bunlara sasirmamak lazim gerci :)






  • Castel San Pietro


Adige Nehri boyunca sehri turlamak isterseniz Ponte Pietra'dan karsiya gecin. Hemen karsinizda '' su sevimli sokak neresi acaba'' diye sizi kendinize ceken bir yer goreceksiniz. O merdivenlerden yukari cikin ve Castel San Pietro'dan sehrin muhtesem panaromik manzarasinin keyfini cikarin. Donuste tekrar kopruden karsiya gecip Duomo'yu da gezebilirsiniz.

Daha Porte Nuova'dayken dev cam agaclariyla kapli yuksek yerlerde dolasan insanlar gorup, nasil cikmislar ki oraya acaba dediginiz yer iste Castel San Pietro :)










Comments

  1. Bol fotolu çok tatlılı bir yazı, ne güzel :)
    Yasemen is back :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaha Yasemen strikes back :D Sensin guzel olan canimbenim :)

      Delete
  2. Venedik hep en merak ettiğim yerler arasında olmuştur. Verona'yı görünce şimdi bir taşla iki kuş ne güzel olur dedim :))
    Çok keyifli bir yazı olmuş, ellerinize sağlık...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cok tesekkur ederim :)
      Venedik konusunu bir sonraki posttan sonra tekrar konusalim ;)
      Ama Verona cok guzeldi, dilerim en yakin zamanda yolunuz duser buralara, sevgiler..

      Delete
  3. HARİKA BİR TUR OLMUŞ , NE KADAR DA GÜZEL ANLATTIN TEŞEKKÜRLER , KEYFİNİZ BOL OLSUN

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tesekkur ederim Nesrincim, cok guzeldi ama gezdik donduk bile, darisi yenilerine, hepimiz icin :)

      Delete
  4. İki yazıya tek yorum yazayım, yine harika fotolar ve seni özlemişiz, arayı bu kadar açma, öpüyorum seni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tesekkur ederim Nurşen ablacim, biz de opuyoruz kocaman :)

      Delete
  5. Ne kadar güzel anlatmışsın Yasemen'cim.Tıpkı bir tur rehberi gibi herkes yararlanabilecek. Muhteşem bir tur olmuş.Verona'yı çoook beğendim canım.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biz de cok sevdik annecim, tesekkur ederiz, birilerinin isine yararsa bilgiler ne mutlu :)

      Delete

Post a Comment