Skip to main content

Turk Usulu Fajita ve Sicak Sarap


Fajita;  tavuk eti ya da kirmizi et ile yapilan bol baharatli cok lezzetli Meksika kokenli bir yemek. Meksika lokantasina gittigimizde de ilk tercihimiz bu yemek oluyor genelde. Ozel tabaginin icinde biberleri, soganlari, etleri cizirdayarak ve ustunde dumaniyla geldiginde karsi koyamiyor tabi insan:)

Ama her zaman disari cikacak, siparis verecek, yemegin gelmesini bekleyecek zamani olmuyor insanin, ozellikle de kurt gibi acikmissa:)

Biz de hemencecik kendimize gore uyduruyoruz yemekleri, pratik bir seyler hazirliyoruz boyle durumlarda. Renkli biberleri seritler halinde kesip, soganla birlikte cok az yagda soteledikten sonra normalden farkli olarak donerle yaptik fajitamizi. Donerleri de biraz soteleyince, fajita sosu ve baharatlari ekledik. Bu agiz tadiniza kalmis, istediginiz baharat ve sosu ya da hazir satilan salsa soslarini kullanabilirsiniz.

Eger bekleyecek durumdaysaniz bizim gibi hemen yemege koyulmak yerine, fajitayi hazirladiktan sonra guvec kaba koyup firina verebilirsiniz orijinalini yakalamak adina. Bizim donerli fajitamiza hint usulu  chicken tikka masala ve hint pilavi eslik etti ama yaninda sadece misir unlu ya da normal lavas (tortilla) ile afiyetle yiyebilirsiniz.








Her ne kadar buralara kis bu sene pek gelmese de ve Turkiye'deki kar yagisini kiskansak da, kis aylarinda icilebilecek en guzel seylerden biri olan sicak sarabimizi hazirladik ve kar olmasa da burada surekli bulabilecegimiz yagmura karsi yudumladik. Hem kansizliga iyi gelir, hem icimizi isitir, hem de agzimizi tatlandirir diye dusunduk. Cok cesitli hazirlama yontemi ve malzemesi var. Biz kendi agiz tadimiza gore hazirladik sicak sarabi.

Kirmizi sarabi teflon tencereye koyduk, icine vanilya cubugu, cubuk tarcin, muskat, portakal, elma, limon,  karanfil ve esmer seker koyduk diledigimiz oranlarda. En kisik ateste isinmaya biraktik. Kesinlikle kaynamamasi gerekiyor sarabin. Evde yapildiginda ne kadar dusuk isi olursa olsun alkolun buyuk kismi ucuyor; ortaya uzumlu, aromali guzel bir icecek kaliyor.

Daha once Christmas Markt'larda ictigimiz sicak sarabin tadinda bir sey cikti ortaya, cok lezzetliydi. Bu tarz yerlerde bardaklar depozitolu olarak satiliyor, tekrar doldurabiliyorsunuz ayni bardagi, teslim ederseniz de bardagin parasini aliyorsunuz ama biz genelde kendimize sakliyoruz bardaklari hatira olarak.

Isvec'ten edindigimiz tecrubeyle hatira bardagin icine kuru uzum ve badem koyduk, ustune de hazirladigimiz sicak sarabi ekleyince sonuc harika oldu :)






Comments

  1. Kuru uzum ve badem, bunu kenara yazdik :) Benden de bir tiyo, sarap yerine malzemeleri suyla kaynatin sonra sarabi ekleyip soyle bir karistirin. Hem daha alkol ucar hem daha sarap olur :D Bu arada cok guzel bir blok olmus. Artik sizleri buradan takip edecegiz. UK'den sevgiler.

    ReplyDelete
  2. Tesekkurler :)

    Aslinda tariflerin cogu bahsettigin gibiydi de biz biraz kolaya kactik ama sonuc guzeldi. Geldiginizde birlikte iceriz sicagini sogugunu sarabin :))

    Biz de Belcika'dan kucak dolusu opucuk gonderiyoruz size :D

    ReplyDelete
  3. Yasemencim bloguna bayılıyorum:)) Süpersin!! sen bu hızla gurme veya gezi kitabı yazarlığına gidiyorsun.Yanındayım canım. Gel buraya açalım bir sıcak şarapevi:))

    ReplyDelete
  4. Cok cok tesekkur ederim Gulsun ablacim:)

    Sicak sarap isine girebiliriz ya da siz buraya gelin dogru duzgun bir ocakbasi acalim, bilmiyorlar yemek isini burda pek, midelerine dogru duzgun bir seyler gider boylece :))

    ReplyDelete
  5. Muhteşem, fajita ve sıcak şarap, içim açıldı, canım çekti fenaaa!
    Blogunuza bayıldım, daha sık görüşmek dileğiyle, bana da beklerim:)
    Naz

    http://www.hergunluk.com

    ReplyDelete
  6. Cok tesekkur ederim Naz, ben de geldim bloguna, henuz hepsini inceleme firsatim olmadi ama cok guzel gozukuyor blogun, zaman buldukca inceleyecegim hepsini :))

    ReplyDelete

Post a Comment